SUPPORT AND RESISTANCE + CANDLESTICK PATTERN

 


Ingat lagi tak yang saya cakap di topic candlestick pattern kita tidak sepatutnya hanya trade dengan candlestick pattern sahaja tetapi gabungkan dengan teknikal analysis yang lain seperti support dan resistance.

Di bahagian ini saya akan tunjuk contoh untuk gabungkan candlestick pattern bersama dengan support dan resistance zone.

Cara dia mudah sahaja selepas kita sudah mengenal pasti level support dan resistance, kita hanya perlu tunggu sehingga candlestick pattern berlaku di area SnR tersebut.

Kalau anda lihat gambar di atas market sudah break support dan level tersebut menjadi resistance, kemudian bila market kembali ke level resistance tersebut ada berlaku candlestick pattern shooting star bukan sekali tetapi dua kali pattern tersebut berlaku yang menunjukkan signal bearish.Contoh untuk bullish pulak, gambar di atas menunjukkan yang market sedang berada di level support.

Kemudian berlakunya candlestick pattern three inside up di support yang menunjukkan signal bullish reversal.

Jika candlestick pattern berlaku di level SnR ianya tidak bermakna market akan berubah arah, kadang-kadang anda akan terjumpa candlestick pattern berlaku di support atau resistance tetapi market tetap teruskan perjalanannya.

Strategy ini tidak sempurna, tetapi dengan gabungkan support dan resistance dengan candlestick pattern kita dapat kurangkan false signal daripada hanya trade berdasarkan candlestick pattern sahaja.