TRADE MANAGEMENT

“Management lagi? Ada berapa banyak jenis management yang ada dan apa beza antara risk management, money management dan trade management” munkin ada tertanya.

Pertama sekali ini yang terakhir dah tiada management lagi lepas ini.

Perbezaan antara risk, money dan trade management adalah fungsi mereka apa maksud saya, biar saya terangkan.

Risk management adalah dimana kita tengok risk reward ratio kita adakah trade setup ini bagus dan dapat berikan kita potensi trade 2:1 risk ratio atau lebih, risk management juga untuk kita tahu di mana kita patut letak stop loss kita sekiranya trade tersebut bergerak bertentanggan dari analysis dan dapat limit kan loss tersebut.

Money management pulak ianya cara untuk kita mengguruskan kewangan akaun kita contoh untuk tahu berapa saiz lot yang sesuai dengan jumlah capital yang ada dan macam mana kita dapat menjaga akaun kita dengan menggunakan leverage yang sesuai supaya kita tidak membuka saiz lot yang lebih besar dari apa yang sesuai dengan jumlah akaun kita.

Trade management yang anda akan belajar sekarang ni adalah cara kita uruskan trade kita yang masih aktif macam di mana kita nak take profit, bila sepatutnya kita gerakkan stop kita ke break even, bila kita nak close separuh posisi trade kita, etc.

Jadi mari teruskan